Domov Življenje 7 lastnosti, ki jih ima vsak ZMAGOVALEC življenja

7 lastnosti, ki jih ima vsak ZMAGOVALEC življenja

Matic
281 ogledov

Ste vi eden izmed tistih zmagovalec življenja, ki jim vedno uspe vse, česar se lotijo? Ste se kdaj vprašali, zakaj nekaterim vedno v življenju uspe, vedno imajo za sabo dobre rezultate in uspehe na svojih področjih? Niste prvi, niti zadnji, ki se to sprašuje.

Ampak ali drži, da so zmagovalci v življenju vedno bili zmagovalci, in da kdor ni rojen pod srečno zvezdo, ne more biti zmagovalec?

Odgovor je ne! In to je za vsakogar, ki v življenju še ni postal zmagovalec, zelo dobra novica! Noben zmagovalec, se ni zmagovalec tudi rodil. To je prvo in najpomembnejše dejstvo, ki ga mora poznati vsak. Tudi vsak zmagovalec življenja ima za sabo nešteto neuspehov, porazov in razočaranj. Razlika je samo v lastnostih, ki jih imajo zmagovalci za soočanje z neuspehi – to je tisto, kar je zmagovalcem skupno.

Ta članek ni namenjen samo športnikom, namenjen je vsem ljudem na vseh področjih življenja. Verjamem, da lahko vsi, ki ta trenutek berete ta članek, postanete v življenju zmagovalci, tudi če imate za sabo nešteto razočaranih in neprespanih noči, ker se morda pač v temu življenju ‘niste rodili pod srečno zvezdo’. To nikakor ne drži, zato ker je na nebu nešteto zvezd, in prav vsi smo se rodili pod istimi zvezdami. To pomeni, da smo vsi lahko zmagovalci!

Vsi smo rojeni pod srečnimi svezdami!
Vsi smo rojeni pod srečnimi zvezdami!

Tukaj je sedem značilnih lastnosti zmagovalcev:

1. Zmagovalci v življenju nikoli dokončno ne obupajo

Vsi v življenju doživljamo številne neuspehe. Ampak ali bomo ob teh neuspehih vedno igrali vlogo žrtve in se smilili sami sebi, je pa odvisno samo od nas. Vedno imamo na izbiro vsaj dvoje – lahko se smilimo sami sebi ali pa se ob padcu vztrajno poberemo, prestopimo oviro in gremo dalje. In prav slednje je lastnost vsakega zmagovalca. Po vsakem padcu, ki ga v življenju doživi, se je sposoben pobrati in iti dalje. Živi dokaz so naši športniki, ki dosegajo vrhunske rezultate na svetovnem nivoju, kljub temu, da bi marsikdo lahko rekel, da ni mogoče, da tako majhen narod, kot smo mi, dosega tako visoke uspehe.

Primož Roglič - zmagovalec življenja
Primož Roglič – zmagovalec življenja; VIR slike

Slovenci smo rojeni zmagovalci

Ampak prav zmagovanje je najbolj izrazita značilnost nas Slovencev! To imamo ukoreninjeno globoko v naši genetiki, ki bi jo nekateri tako radi do konca uničili z raznimi dodatki, ki jih želijo vbrizgati v naša telesa.

Prav naši športniki so nam vzor in gonilna sila, ki nas spodbujajo in nam dokazujejo, da je v življenju mogoče vse, in da ne smemo obupati pri prvem neuspehu.

Naš najbolj znani in uspešni kolesar Primož Roglič, ki je doživel že številne zmage na najbolj znamenitih kolesarskih dirkah na svetu, ni bil vedno najboljši. V obdobju kariere smučarskega skakalca je doživel zelo hud padec na skakalnici, ki mu je v pozitivnem smislu zaznamoval življenje. Pri 23. letih je končal kariero smučarskega skakalca in se predal kolesarstvu. Mnogi so ga podcenjevali. Nihče ni verjel, da lahko pri teh letih doseže take odmevne rezultate. Ampak on ni obupal. Vztrajal je in v svojemu mehurčku pričel živeti tisto, o čemer je sanjaril kot otrok. Tudi kljub številnim padcem na kolesarskih dirkah, ni obupal. Do danes je osvojil dve tritedenski dirki po Španiji (LaVuelta), drugo mesto na dirki po Franciji (Tour de France) in številne manj odmevne dirke.

2. Na neuspehe gledajo pozitivno

Zmagovalci neuspeh dojemajo kot priložnost za analizo, učenje, rast in izboljšave. Tudi največji geniji so bili in še vedno so samo ljudje. Tudi njim ni bilo znanje in vedenje položeno v zibelko. Njihova vedoželjnost jih je gnala v raziskovanja. Mnogokrat so se tudi sami motili, ampak jih to ni potrlo do te mere, da bi se predali in prenehali z raziskovanjem. Vedno jih je neka nevidna sila gnala naprej in jih spodbujala. Spodbujala jih je in se z njihovimi uspehi veselila, kot starš spodbuja svojega malega otroka, ko le-ta shodi.
Za doseganje uspehov in lastnih zmag je izredno pomembna prav pozitivna naravnanost. To je moč misli, ki daje rezultate.

3. Zmagovalec življenja sliši glas, ki ga motivira

Temu glasu lahko rečemo ‘moč misli’, čeprav je resnica takšna, da precej slabo poznamo življenje, naravo in svet, ki nas obdaja. Slabo poznamo telo, ki nas sestavlja. Verjamem, da se bo to zelo hitro spremenilo, ko bomo začeli bolj intenzivno slišati glas, ki je do zdaj bil le šepet iz daljave. To je glas, ki ga slišijo zmagovalci:
“Ti to zmoreš!”, “Sposoben si!”, “Naredi tako, super je!”, “Samo še malo vztrajaj in boš korak bližje zmagi.”

Tako se sliši glas, ki zmagovalca žene naprej. To je glas, ki zmagovalca spodbuja in ga žene pri doseganju njegovih ciljev in uresničevanju njegovih idej. In to je glas, ki lahko iz zmagovalca iztisne mnogo več, kot lahko njemu da ‘fizična pripravljenost’.

4. Zmagovalec je v vsaki situaciji sposoben iz sebe iztisniti vsaj še nekaj atomov moči

Sliši se neverjetno, ampak ni fizična pripravljenost tista, ki vrhunskemu športniku daje vrhunske rezultate. To je le eden izmed faktorjev pri doseganju rezultatov. Mnogo bolj pomemben faktor je ‘svet misli’, ki motivira tega športnika. Najbolj uspešni športniki so tisti, ki so sposobni v kritičnih momentih iztisniti iz sebe vsaj še nekaj vatov moči več od svojih tekmecev, ali pa nekaj desetink sekunde dlje ohranjati koncentracijo za strel.

To je moč misli.
Vesolje je brezmejen vir energije

Ko si postavljen v situacijo, imaš vedno dve opciji – ali pod težo trpljenja in bolečine popustiš ali pa stisneš zobe do zadnjih atomov moči. Atomi so moč, so energija. Energije je v vesolju neomejeno.
To je ta energija, ki so jo zmagovalci sposobni iztisniti iz sebe v odločilnih trenutkih.
Ampak kot rečeno, takrat sta prisotna vedno dva pola.

En pol nas nagovarja:
“Ne splača se mi truditi in matrati.”
“To lahko naredim drugič.”
“Ne zmorem!”
“Ne upam, strah me je.”
“Ne morem se kopati v tem jezeru. Premrzlo je.”

To je glas, ki človeka spravlja v dvom, negotovost in v obup. To je glas, ki ustvarja poražence.

Vsakdo, ki je pozoren, bo v tistemu momentu vedno slišal tudi drugi pol ki ga nagovarja:
“Zmoreš!”
“Daj, naredi to, saj bo šlo.”
“Okopaj se v tej ledeni vodi, ki bo uničila tvoj strah, okrepila pogum in te zakalila.”
“Ne obremenjuj se z ljudmi, ki preveč razmišljajo in premalo čutijo.”
“Bodi vztrajen. Vztrajnost in rutina te bosta pripeljali do zmage!”

Prav to je lastnost zmagovalca, da sliši ta glas, ki mu kaže pot do zmage, ki ga motivira in usmerja. To je glas, ki da duši zagon za uresničevanje ciljev. To je glas, ki iz človeka iztisne mnogo več moči, mnogo več kreativnosti, ustvarjalnosti, idej, rešitev in predlogov. To je glas, ki po hudem udarcu človeka pobere nazaj na noge.

5. Zmagovalec življenja svojo energijo usmerja v iskanje rešitev

Za razliko od poražencev, ki svojo energijo usmerjajo v iskanje razlogov, zakaj jim ne more uspeti, zmagovalci počnejo ravno nasprotno. Svojo energijo usmerjajo v iskanje rešitev. To jim aktivira kreativnost, preko katere lahko svetu dajo nekaj več.

Vsaka duhovnost pravi to, da kamor usmerjamo pozornost, tam kopičimo energijo. Tam kjer se energija kopiči, tam je energija gibljiva in živa, zato se stvari in dogodki začnejo odvijati v tiste smeri. Če usmerjamo svojo pozornost v iskanje razlogov za neuspeh, bomo zagotovo neuspeh tudi žéli.
Zato ob vseh teh modrostih, ki jih uči ta duhovnost, začnimo iz nje izbirati tisto, kar nam pomaga. In če je bilo že neštetokrat dokazano, da kopičenje energije ustvarja realnost, potem že začnimo enkrat usmerjati energijo v iskanje rešitev in poti do uspeha – tako preprosto je to!

6. Zmagovalec si sebe zna predstavljati v vlogi zmagovalca

Sanjač si sebe zna predstavljati v vlogi zmagovalca
Sanjač si sebe zna predstavljati v vlogi zmagovalca

To je tisto, kar vsak, ki živi svoje sanje, pravi: »Ko sem bil otrok, sem sanjal, da bom to počel.« ali »Sanje so se mi uresničile« in podobno. Zmagovalec življenja si zna sebe predstavljati v tej vlogi, še predno dejansko to postane. Temu pravimo sanje. Sanje so nekaj, kjer mi v živo začnemo živeti nekaj, po čemer duša hrepeni. To je tisto, kjer zmagovalec pozna občutek zmage.

Zmagovalec pozna občutek stati na vrhu najvišje gore sveta, stati na najvišji stopnički zmagovalnega odra na največjem športnem spektaklu na svetu. Zakaj?

Ker je to občutek, ki ga je nekoč že doživel. Ne govorim o tem življenju. To je občutek, ki ga je duša doživela v svoji obširni davnini preteklih življenj.

7. Zmagovalec življenja razmišlja kot zmagovalec

In vse to je tisto, kar zmagovalca ustvarja posebnega. Ljudi, ki so imeli vse omenjene lastnosti, danes poznamo kot ‘genije’.

Zmagovalec ne stoji pred vrati in čaka, da se bodo odprla. On stopi do vrat, jih odpre in gre skozi. To je miselnost zmagovalca. On ne čaka, da bo uspeh prišel do njega sam. On je pripravljen za uspeh trdno garati, se odrekati in tudi trpeti, če je potrebno.

Postani ZMAGOVALEC tudi ti!

Upam, da ti je ta prispevek dal zagona za doseganje novih zmag v tvojem življenju! Bistvo življenja je vztrajati pri stvareh, ki nas osrečujejo. Zmagovalec življenja je lahko vsak, na kateremukoli področju mu duša poželi in noben nam ne rabi od zunaj dajati potrditev, da smo zmagovalci. Zmaga je notranja potrditev. Je notranji občutek, ki ga oddaja duša, ko doseže svoje sanje, svoje cilje in vizije.

Kaj pa ti, si v svojem življenju zmagovalec ali poraženec?
Svojo zgodbo lahko z nami podeliš v komentar spodaj.

Napiši čaroben komentar!

+ 84 = 89

* Z uporabo obrazca za oddajo komentarja, se strinjate s shranjevanjem in obdelavo osebnih podatkov (GDPR).

Za optimizacijo delovanja spletne strani in storitev uporabljamo piškotke. Razumem Preberi več